QUILL do not save documents

Helpful tips and guides, also new users can ask for help here.
User avatar
dely
ROM Dongle
Posts: 9
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:42 pm

QUILL do not save documents

Postby dely » Wed Dec 28, 2016 12:30 pm

Hello,

I am new user of QL and QUBIDE and I am looking for help with QUILL.

I have transferred PSION's office (from http://www.dilwyn.me.uk/psions/index.html) to my QUBIDE CF card and everything works fine except for saving QUILL documents. When I try to save a document created in QUILL and load it back I get error:

Not a valid QUILL file

I have transferred file to PC and after examination I realized that all files saved by Quill are 64 bytes (see attached file).

Files saved in Easel, Abacus, Archive are correct and they are loading fine. What could be wrong with Quill?

My setup: German QL, QUBIDE (QUBIDE/REBEL Driver v1.56 1997), 256MB CF card.

Thanks for help!
Attachments
text.zip
file produced by Quill zipped because forum file restrictions :)
(185 Bytes) Downloaded 36 times


RWAP
RWAP Master
Posts: 2253
Joined: Sun Nov 28, 2010 4:51 pm
Location: Stone, United Kingdom
Contact:

Re: QUILL do not save documents

Postby RWAP » Tue Jan 10, 2017 8:34 pm

Which version of Quill did you use from the QL Homepage?

It might be an issue with Quill - especially if you used one of the foreign language versions......


User avatar
dely
ROM Dongle
Posts: 9
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:42 pm

Re: QUILL do not save documents

Postby dely » Tue Jan 10, 2017 8:45 pm

Hi,

I have tried both versions (2.35 and 2.30) for floppy disk in English. Thanks for your help.


RWAP
RWAP Master
Posts: 2253
Joined: Sun Nov 28, 2010 4:51 pm
Location: Stone, United Kingdom
Contact:

Re: QUILL do not save documents

Postby RWAP » Tue Jan 10, 2017 9:01 pm

Hmm - that is very odd - I will try it on my Qubide with Trump Card (all-in one interface) - not quite your system, but it should work without any issues.....

I assume you are using WIN_USE flp to redirect the save routine to the QubIDE....

Does anyone else have a standard QubIDE to try it with?

The other option is to download Xchange and use the Word Processor built into that (you need 640K RAM on the QL to run this).


User avatar
tofro
QL Wafer Drive
Posts: 1178
Joined: Sun Feb 13, 2011 10:53 pm
Location: SW Germany

Re: QUILL do not save documents

Postby tofro » Tue Jan 10, 2017 9:09 pm

Quill has the nasty habit of grabbing nearly all available memory, even if it doesn't need as much. It could be that it doesn't leave enough free memory for QubIDE to work properly.

You can try to restrict Quill's memory usage by QPAC2, for example, or use XChange which behaves better in this respect.

Regards,
Tobias


User avatar
NormanDunbar
Gold Card
Posts: 315
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:04 am
Location: Leeds, West Yorkshire, UK
Contact:

Re: QUILL do not save documents

Postby NormanDunbar » Tue Jan 10, 2017 10:22 pm

I might be wrong,it has been known, but did Simon N Goodwin do a DIY Toolkit routine to get around this problem at some point in the past?

What I used to do was:

Activate toolkit 2 with tk2_ext.
Address = alchp (whatever)
Execute quill (or archive or abacus)
Rechp (address)

Whatever was the amount of memory I had spare minus a decent amount for what I needed outside of quill.

Might work?


Cheers,
Norm.


Why do they put lightning conductors on churches?
How come Tarzan never grew a beard?
User avatar
NormanDunbar
Gold Card
Posts: 315
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:04 am
Location: Leeds, West Yorkshire, UK
Contact:

Re: QUILL do not save documents

Postby NormanDunbar » Tue Jan 10, 2017 10:27 pm

Have a look at http://simon.mooli.org.uk/QL/DIY_Toolkit.html and click the download link. That gets you everything. I think taskforce is what I'm remembering, in volume j.

Cheers,
Norm.


Why do they put lightning conductors on churches?
How come Tarzan never grew a beard?
User avatar
dely
ROM Dongle
Posts: 9
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:42 pm

Re: QUILL do not save documents

Postby dely » Wed Jan 11, 2017 6:09 pm

Excuse me, but I am a newbie in QL. Could you post step by step instructions?

Thank you!


User avatar
NormanDunbar
Gold Card
Posts: 315
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:04 am
Location: Leeds, West Yorkshire, UK
Contact:

Re: QUILL do not save documents

Postby NormanDunbar » Wed Jan 11, 2017 10:13 pm

Do you know if your QL has additional memory attached? If you only have a standard 128KB then it is entirely possible that you might not have enough to manage Quill and the SD hard drive. I don't have an SD drive, so I don't know if it also supplies extra ram, or not, nor do I know if it needs to allocate some of your ram for itself, its buffers etc.

Does

PRINT FREE_MEM

work?


Cheers,
Norm.


Why do they put lightning conductors on churches?
How come Tarzan never grew a beard?
User avatar
dely
ROM Dongle
Posts: 9
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:42 pm

Re: QUILL do not save documents

Postby dely » Thu Jan 12, 2017 5:56 am

No, it does not. It is from TOOLKIT which I do not have.

But using informations from this post: viewtopic.php?t=322#p2048 I have got following numbers:

325 and 640 :)

Thank you,



Return to “Help for New Users”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest