I got the real thing ! try to run Superforth

Helpful tips and guides, also new users can ask for help here.
78squirel78
ROM Dongle
Posts: 22
Joined: Sat Oct 25, 2014 5:39 pm

I got the real thing ! try to run Superforth

Postby 78squirel78 » Sat May 09, 2015 3:19 pm

Hi all,

I finally put my hands on a very nice QL french version.
Running Superforth ended up with "not found at line 160"
If you remember it was the same topic with Qemulator.
Applying the following command ended up succesfully:

WCOPY flp2_ TO win1_ and press "A" to copy all the files across. Finally, ... LRUN win1_BOOT.

This time the same above command ended with "Incorrect line"

WCOPY mdv1 TO mdv2_ A

I have to say that in the mean time I only worked on SuperForth, and that I am still a beginner concerning QL system.

I have to spend time on this side.

Thanks for your help again !

Guy


RWAP
RWAP Master
Posts: 2253
Joined: Sun Nov 28, 2010 4:51 pm
Location: Stone, United Kingdom
Contact:

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby RWAP » Sat May 09, 2015 3:22 pm

I hope you used

WCOPY mdv1_ TO mdv2_

(you didn't have the underline on the command above)


78squirel78
ROM Dongle
Posts: 22
Joined: Sat Oct 25, 2014 5:39 pm

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby 78squirel78 » Mon May 11, 2015 3:01 pm

Hi,

Yes the underline was there.
I had a look to the manuals, and didn't find WCOPY.
You may think I am stupid soomewhere.
The only thing beeing : why the same command worked on Qemulator
and not on the real machine.
I must specify that it is a french version of the QL. Differences should be limited
to translated error messages, and an AZERTY keyboard instead of QWERTY.
I understand that it is a kind of ZIP file that is on the cartridge, and this one
must be unzipped with WCOPY as it was told to me previously.

Thanks for your help

Guy


User avatar
dilwyn
Mr QL
Posts: 1235
Joined: Wed Dec 01, 2010 10:39 pm
Location: Wales
Contact:

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby dilwyn » Mon May 11, 2015 4:53 pm

78squirel78 wrote:Hi,

Yes the underline was there.
I had a look to the manuals, and didn't find WCOPY.
You may think I am stupid soomewhere.
The only thing beeing : why the same command worked on Qemulator
and not on the real machine.
I must specify that it is a french version of the QL. Differences should be limited
to translated error messages, and an AZERTY keyboard instead of QWERTY.
I understand that it is a kind of ZIP file that is on the cartridge, and this one
must be unzipped with WCOPY as it was told to me previously.

Thanks for your help

Guy

Remember that WCOPY is not built into a basic black box QL, it only comes with Toolkit 2 or on some disk interfaces. (To make matters worse, some disk interfaces might require that the extensions are initialised with a TK2_EXT command for Toolkit 2 or FLP_EXT for flopy disk extensions).
QemuLator is usually supplied with Toolkit 2 ROM image so this might be why.


Dilwyn
All things QL: see www.dilwyn.me.uk
78squirel78
ROM Dongle
Posts: 22
Joined: Sat Oct 25, 2014 5:39 pm

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby 78squirel78 » Mon May 11, 2015 8:37 pm

Does it mean that I am stuck without the Toolkit extension ?

In his time, SuperForth was running on a blackbox. I have to find
someone who owns the "unzipped" software, send him a blank cartridge,
and get a copy.

So does someone own this rarity ?

.... listening .............................

:?:


RWAP
RWAP Master
Posts: 2253
Joined: Sun Nov 28, 2010 4:51 pm
Location: Stone, United Kingdom
Contact:

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby RWAP » Tue May 12, 2015 9:21 am

I can make you up a working copy on microdrive :)


78squirel78
ROM Dongle
Posts: 22
Joined: Sat Oct 25, 2014 5:39 pm

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby 78squirel78 » Tue May 12, 2015 10:31 am

Hi,
Thank you, I will send you a PM.


User avatar
tofro
QL Wafer Drive
Posts: 1186
Joined: Sun Feb 13, 2011 10:53 pm
Location: SW Germany

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby tofro » Tue May 12, 2015 4:11 pm

78squirel78 wrote:Does it mean that I am stuck without the Toolkit extension ?


No, not at all - You still can copy the mdv to flp - TK2 is simply providing a more convenient way to do that with one single command.
If you would want to do the same without TK2, you simply need to copy file by file manually.

Whereas

Code: Select all

wcopy mdv1_ to flp1_

would copy everything, you need to do the same file by file.

Do a

Code: Select all

dir mdv1_

to see what's on the drive, then for each file do a

Code: Select all

copy mdv1_BOOT to flp1_BOOT

(replacing "BOOT" with all the names you saw as a result of the DIR command and "flp1_" with the name of your target device.)
Tobias


User avatar
Derek_Stewart
Aurora
Posts: 806
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 am
Location: Runcorn, Cheshire, UK

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby Derek_Stewart » Tue May 12, 2015 4:20 pm

Hi,

Why not download Toolkit 2 (TK2) from Dilwyn's web site and load it in at boot and all the commands will be available.

If the full version of TK2 is too big, there is the reconfigurable version.


Regards,

Derek
78squirel78
ROM Dongle
Posts: 22
Joined: Sat Oct 25, 2014 5:39 pm

Re: I got the real thing ! try to run Superforth

Postby 78squirel78 » Wed May 20, 2015 11:04 am

To Derek and Tofro,

Thank you for your help.

Concerning Toolkit or Toolkit2, Ok I can download them, but there is no way
to copy them on a real microdrive cartridge as I have a real QL. They are dedicated
to emulators (as it is written).
And copying files this way is the same issue:
"No, not at all - You still can copy the mdv to flp"

I have seen on eBay a Toolkit software on microdrive cartridge. I'll catch and try.

Sure that running on an emulator will be easier, but I have more fun
on a real QL, even if it is slower and offers me some difficultys. But this is the game.


More news to come,

Guy



Return to “Help for New Users”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest